Top Tips from a Florist to a Bride

Rosaihana Florist
|
Florists

TIMING

Normally the most important things untuk tempah wedding bouquet is 2 weeks earlier, terutama kalau dah musim kahwin Kena booking in advance sebab bunga sangat2 limited during musim kawin contoh time cuti sekolah.Make sure tau apa yang pengantin mau. Contohnya jenis bunga, boleh tunjukkan contoh gambar jika ada, so easy for florista macam kami immitiate sikit2 dari gmbr asal..

Rosaihana Florist

THEME

Lepas tu, selalunya pengantin kena ada gmbr baju kahwim, utk elakkan warna tu nanti jadi dull dn tak timbul. So dari baju pengantin additional lagi tema the whole wedding, boleh tau apa jenis warna yg sesuai utk buat bunga tangan. So bila bgambar, bunga akan menonjol. Nowadays mcm bunga tangan ni trending kann. So bila bunga tangan trending, especially dari kalangan artis, pengantin harus fikir bajet juga.. sb kekadang ada yg mau bunga tangan mcm elfira tapi bajet rm100. So kami mmg x dpt proceed order. Jauh beza bajet. Kiranya demand pengantin ala2 champange tapi bajetnya beer. Ini yg wajib pengantin ambil berat.

FLOWER CARE

Penjagaan bunga tangan juga perlu dititik beratkan.. pastikan pengantin tanya florista sebaik2nya tentang bagaimana menjaga bunga tangan agar sentiasa kelihatan segar. Antara tips dia, rendam batang bunga tu sehingga atas. Biarkan shaja lilitan reben itu basah. Dan pastikan suhu bilik sentiasa sejuk. Tutup atas bunga dengan newspaper serta elakkan spray bunga terlalu kerap kerana ianya akan merosakkan kecantikan bunha tersebut!

FLOWER SENSITIVITY

Pengantin kena rajin bertanya sejauh mana sesitiviti bunga yg dipilih dengan temoat majlis akan diadakan. Contohnya hydrangea bridal bouquet, tidak digalakkan digunakan dalam majlis dewan serbaguna yg akses keluar masuk tiada had. Udara tidak sejuk. X smpi 1 jam bunga akan layu. Hydrangea atau dkenalo sbgai bunga seribu sesuai dgunakan dalam resepsi tertutup spt hotel.

Rosaihana Florist

Aloha lovers! Bunga? Hubungi talian sepantas kilat kami. 088774600

More blogs